TWI 2.0 succesvol bij Stiho, Specialisten in bouwmaterialen

 

Project olé is gestart

Als je op Stiho DC Utrecht werkt of daar wel eens komt, is het waarschijnlijk niet onopgemerkt gebleven dat er sinds een paar maanden een aantal mensen van vABC bij over de vloer komen (ja, die in die groene hesjes). Wat doen die daar?
vABC uit Emmeloord noemt zichzelf ‘partner in verbeteren’. Samen met Stiho werken ze aan het optimaliseren van processen, het aanpakken van knelpunten en vinden van kansen. vABC vertaalt bedrijfsdoelstellingen op een praktische manier naar de werkvloer. Ze zorgen ervoor dat verbeteringen daadwerkelijk geborgd worden. Het bedrijf bestaat uit zeventien medewerkers.

Project OLÉ – Organisatie Logistiek Effectief – is erop gericht om processen binnen DC Utrecht te optimaliseren, zodat de logistieke stromen veiliger, beter en sneller gaan verlopen. Hiervoor worden allerlei Lean-technieken gebruikt.
Om verbetering te borgen, gebruikt vABC onder andere de TWI 2.0 methode. TWI 2.0 is een opleidingsmethode waarbij medewerkers snel, veilig en op een gestandaardiseerde manier ingewerkt worden. Het resultaat is dat iedereen op dezelfde manier zijn werk uitvoert waardoor de kwaliteit altijd hetzelfde is.
Bedrijven zoals Mc Donalds en Starbucks passen dezelfde methode toe. Bij hen is elk product, waar je het ook bestelt, altijd hetzelfde. Zo worden klanten nóg beter geholpen.

 

Met z’n allen zijn we bezig om het werk bij Stiho eenvoudiger, sneller en beter te maken. Dit doen we op een manier die niet alleen nu werkt, maar ook in de toekomst. Met andere woorden, we zijn bezig om gezamenlijk en continu de organisatie te verbeteren.
De eerste stap die hierin is ondernomen zijn de nulmetingen op de verschillende afdelingen (Ontvangst Goederen, Expeditie, Machinale en Orderpick). Het doel van deze nulmeting is om te achterhalen waar de afdeling nu staat, wat de grootste knelpunten zijn en om daar wat aan te gaan doen. Voor bijvoorbeeld OG is samen met de verkoop het hele proces doorlopen en knelpunten benoemd. Een voorstel is nu in de maak om het proces en M3 te vereenvoudigen. De collega’s op DC Utrecht hebben hier input voor kunnen geven, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de zaken die we graag beter georganiseerd willen hebben.

Dagelijks bordoverleg
Samen met de verschillende afdelingen wordt nu gewerkt aan het vaststellen van KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren). Met andere woorden: aan de hand van welke feiten weten we of we een goede dag gehad hebben? Deze KPI’s zullen input vormen voor het dagelijks bordoverleg op DC Utrecht. Het is de bedoeling dat elke afdeling dagelijks gaat bepalen hoe de afgelopen dag verlopen is en waar komende dag rekening mee gehouden moet worden. Ook is dit een centraal moment om eventuele verbeteringen aan te dragen.
Hoe dit allemaal precies in zijn werk zal gaan, wordt de komende tijd vanzelf duidelijk. Samen met vABC zijn collega’s Olaf Krens, Dennis Verkuil, Peter Ashouwer en Erwin Brantenaar bezig om hier vorm aan te geven. Via hen zal dit ook op de afdelingen gecommuniceerd gaan worden.

Bij OG hadden ze er al zoveel zin in, dat hier al een eigen bord is opgehangen en er al dagelijks een dagstart gehouden wordt. Dit werkt zo aanstekelijk, dat er op de machinale ook al aan een bord gewerkt wordt. Prachtige initiatieven en vanuit vABC wordt hulp geboden om deze borden werkbaar te maken voor de hele organisatie. Deze communicatieborden zijn onderdeel van het continu verbeterprogramma OLÉ!